Home » Blog » Ondernemen & praktijkvoering » Jaarplanning, de investering waard?

Jaarplanning, de investering waard?

door | 12 jan, 2022 | Ondernemen & praktijkvoering

De beste wensen voor 2022! Begin je jaar goed, namelijk met een PLAN… een jaarplan. En niet zomaar een, voor je praktijk!

Als ondernemer in de zorg heb je het erg druk, druk met de vele cliënten, druk met de dossiers, evt. medewerkers en alle andere rompslompadministratie die bij een praktijk runnen hoort. Vaak ren je achter de feiten aan en dat voelt niet fijn. Een vol hoofd door alles wat je nog moet doen, to do lijstjes die nooit lijken te eindigen.

Jaarplanning, de investering waard?

 

Is een jaarplanning maken dan niet zonder van je tijd? Is het de investering wel waard? Het is mogelijk om daar wat meer orde en structuur in aan te brengen zodat je een wat minder vol hoofd hebt en daardoor meer kan genieten van je werk en… je vrije tijd. Wat wie wil dat nou niet, echt kunnen genieten van je vrije tijd, in het Engels je ‘down-time’.

Er is wel een gouden regel waar rekening mee gehouden dient te worden, en dit is ook precies de reden waarom veel zorgondernemers dit niet doen.

‘It takes time, to make time’.

Er is een bepaalde investering aan tijd noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je tijd over houdt. Dit tijd overhouden, dus niet 24/7 bedolven te zijn onder je werk, kan je onder andere bereiken door een jaarplan te maken. Het is maar een begin, er is zeker meer voor nodig (jaardoelen en dergelijke) en daar help ik je graag mee. Laten we dus beginnen bij het begin, je jaarplan.

Je plan geeft richting en overzicht

Je jaarplan zorgt ervoor dat je richting hebt in je ondernemingen, overzicht houdt in hetgeen gepland staat en makkelijker keuzes kan maken en prioriteiten kan stellen. Want je hebt tenslotte erover nagedacht en de moeite genomen het op papier te zetten. Je hebt een plan!

Ik hoor je al denken, oh hemel moet ik dus een heeeeel plan gaan schrijven. Nee zo erg is het niet, laten we het op 1 pagina houden, afgesproken? Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het een leidraad is en niet in steen geschreven staat.

Laten we beginnen. Er zijn 6 kerngebieden waaruit je plan zal bestaan:

  • Je missie & kerntaken
  • Je visie & kernwaarden
  • Je doelen
  • Je strategie
  • Je team & ondersteunend personeel
  • Je USP, diensten en producten

Je missie en kerntaken

De MISSIE omschrijft WAAROM je als praktijk bestaat en WAAROP je inzet. Ze beschrijft dus je primaire functie of taak. De missie geeft dus een antwoord op de vraag: wat doe je? Het is intern gericht; je praat over wie je bent en waar je voor staat.

Je visie en kernwaarden

De VISIE omschrijft WAARVOOR je staat. Ze omvat dus de kernwaarden (normen & waarden) van je praktijk. Ze beschrijft ook jouw ambitie, jouw beeld van de toekomst. Ze functioneert als ethisch kompas voor de praktijk. De visie geeft een antwoord op de vraag: Wat wil je zijn? Waar geloof je in? Het is extern gericht; het praat over wat je gaat realiseren en bijdragen.

De kernwaarden van de praktijk zijn de kaders waarbinnen de missie wordt volbracht.

Je doelen

Wat wil je bereiken met je praktijk Wat zijn je doelen? Waar streef je naar om het allerbeste in te zijn? Hier in een volgende blog meer over.

Je strategie

In de STRATEGIE omschrijf je de MANIER WAAROP je als praktijk op bepaalde zaken inzet op lange termijn. De strategische visie omschrijft hoe de elementen uit de missie en visie gerealiseerd zullen worden door doelstellingen en concrete stappen te formuleren.

Je team en ondersteunend personeel

Wie zijn jouw paradepaardjes? Welke rol kan iedere werknemer spelen? Wat zijn hun krachten en hoe kan je die benutten? Welke partners heb je nodig om je strategie uit te rollen?

Je USP, diensten en producten

Jouw ups (unique selling point) is hetgeen je onderscheid van je concurrenten. Welke diensten of producten bied jij aan die uniek zijn voor jou en jouw praktijk?

en klaar.

We houden het dus compact, want er is zoveel meer wat je op kan schrijven. Dit is de reden dat jouw praktijk bestaat, welke cliënten je bedient en hoe je van plan bent om je plan uit te voeren.

Onthoud goed: Hoe duidelijker jouw visie/ plan, des te eerder deze realiteit zal worden!

Helpende hand

Wil jij hulp bij het opstellen van je jaarplan, compleet met doelen en planning, kijk dan naar de verschillende opties voor business coaching. Je hoeft namelijk het wiel niet uit te vinden, je kan gewoon kiezen om een vliegende start te maken dit jaar. Klik hier voor een helpende hand.

In de volgende blog gaan we weer een stapje verder met het plan, namelijk het schrijven van jaardoelen.

Zo gezegd, zo gedaan

 

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin