Home » Blog » Blog » Zo zorg je ervoor dat je je evaluatie niet vergeet

Zo zorg je ervoor dat je je evaluatie niet vergeet

door | 27 mrt, 2019 | Blog, Praktijkvoering, Time-management/ Efficiëntie

Vergeet jij weleens jouw evaluaties in te plannen of te doen? Hoe zit het eigenlijk met jouw planning & planningsvaardigheden? Is planning een competentie van jou?

Als je goed bent in plannen, dan gaat de dossiervorming meestal al een stuk meer voor de wind.

Als je dat niet bent, nou ja, dan gaat het dus minder voor de wind. Dat is dan vanzelfsprekend.

 

Waarom? Enerzijds omdat je de planning binnen de behandeling niet zo uitvoert, dat je de tijd hebt om je journalen bij te houden. Anderzijds omdat je in je administratietijd de planning nog niet op orde hebt om de rest van je dossier op orde te houden.

Verwaarlozingsfactortest

Ik heb een korte verwaarlozingsfactortest geschreven zodat je zelf kan bepalen of je goed zit met je planning óf dat je je dossiers en je zorgpad toch een tikkeltje verwaarloost.

Klik hier om naar de Verwaarlozingsfactortest te gaan.

Plannen van je evaluaties en verslagen

Wat je in deze blog zult lezen qua planning, is het plannen van de evaluaties en verslagen. Hoe kan je dit vergemakkelijken? Hoe zorg je dat je het op tijd doet? Hoe zorg je ervoor dat je het onthoudt?

In veel EPD’s zit een meldsysteem. Op het moment dat je een evaluatie moet doen, krijg je een melding.

Berichtencentrum

Deze melding zit of in een soort berichtencentrum of in een soort tabel. Bij het berichtencentrum moet je zelf actief klikken om te kijken welke melding je hebt gekregen. Het voordeel is natuurlijk dat je administratieprogramma met je meedenkt, het nadeel is dat het nooit op het juiste moment komt.

Bijvoorbeeld: Je logt in, en dan krijg je een melding dat je naar je berichtencentrum moet gaan omdat je iets moet doen. Komt dat op dat moment uit? Nee, je moet namelijk nu beginnen met een behandeling, dus dan weg klikken en vaak is uit het oog, uit het… juist uit het geheugen!

Je zal dan echt een moment moeten kiezen om je berichtencentrum in te duiken en al je berichten langs te gaan. Kan, niet ideaal.

Dan is ook nog maar de vraag of de melding op tijd komt, of precies op de dag dat het moet gebeuren komt, en of het wel klopt met jouw werkwijze qua timing.

Exceloverzicht

Er zijn ook programma’s waarbij je je evaluatie inplant en deze in een excelschema wordt geplaatst. Wanneer deze evaluatie eraan komt, verandert de evaluatie van kleur. Te laat dan is het rood. Als je voor deze kleursverandering niet gevoelig bent, dan ontgaat je dat ook. Je zal dus altijd dat schema in de gaten moeten houden.

Hartstikke leuk bedacht van de ICT-ers, maar niet geheel werkzaam. Toch blijft het iets wat logopedisten willen en dus naar vragen. Ook bij MijnLogopedieDossier vragen de klanten naar zo’n melding in een berichtencentrum. Wederom, leuk om te maken, maar het is totaal niet handig en niet een werkbare manier om jezelf up to date te houden, je te helpen herinneren of je te motiveren je zorgpad niet te verwaarlozen.

 

Ik heb een beter plan!

Het is te simpel voor woorden, maar simpel is heel fijn. Let op… tromgeroffel…

Plan het in in je agenda! Letterlijk. Dat doe je zo.

Stappenplan

 1. Bekijk wanneer je hoofddoel in gaat?
 2. Heb je gebruik gemaakt van een onderzoeksdoel of niet?
  • NIET: Dan gaat je hoofddoel in vanaf de intakedatum, dan tel je 6 maanden vooruit in je digitale agenda van je EPD en je plant een afspraak in.
  • WEL: Als je wel een onderzoeksdoel hebt geformuleerd en daarna pas je behandeldoel, dan tel je vanaf je eerste behandeldoel 6 maanden vooruit in je digitale agenda van je EPD en je plant een afspraak in.
 3. Je schrijft vervolgens in CAPSLOCK: TUSSENEVALUATIE
  • Je kan er zelfs voor kiezen om ook je hoofddoel en je korte termijn resultaten eronder te plakken, dan zie je die ook altijd bovenaan je sessiejournalenlijst staan.

ZO werk je zichtbaar en overzichtelijk naar je tussenevaluatie toe.

 1. Mocht het zo zijn dat je een aantal sessies denkt nodig te hebben om eerst wat testjes af te nemen, tel dan weer een aantal weken/sessies terug en plan daar wederom een sessie in je agenda, typ met CAPSLOCK: HERONDERZOEK

Herinnering per client

Op deze manier zal je altijd per cliënt de herinnering hebben wanneer je moet evalueren. Sterker nog, je kan ook doordat je het inplant, zien of je midden in een vakantie zit, of een ander onhandig moment hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op Eerste Kerstdag naar de praktijk moet voor een evaluatie.

DUS

Die plan je dan eerder in. Altijd naar voren trekken in de tijd. Nooit uitstellen tot later! De enige reden dat een evaluatie uitgesteld kan worden, zonder dat dit nadelige effecten heeft op bijvoorbeeld de audit, is in geval van ziekte, of plotselinge vertrek van je client. Die kunnen namelijk ook weleens spoorloos zijn, ken je dat? Geen probleem, noteer het in je sessiejournaal en doe de keer erop je evaluatie.

En als je denkt dat je op vakantie bent? Eerder inplannen.

Kerst? Eerder inplannen.

Zomervakantie? Eerder inplannen.

Geplande operatie? Eerder inplannen.

Het is een rood criterium, waarbij het letterlijk gaat om maximaal 6 maanden, dus eerder is altijd beter dan later. Je wilt de discussie liever niet aangaan.

Jaarlijkse rapportage

Dit kan je dus ook doen bij het op tijd schrijven van de jaarlijkse rapportage naar de verwijzer.

Kwestie van inplannen in je digitale agenda en dan met CAPSLOCK: JAARLIJKSE RAPPORTAGE VERWIJZER.

Je zult dan nooit meer je evaluaties en/of je verslagen verwaarlozen!

Mocht je interesse hebben in de verwaarlozingsfactortest, dan krijg je bij de uitslag ervan een mooi aanbod. Ben je nieuwsgierig? Go for it!

Tijd voor: Voor wat, hoort wat

Wil jij graag een format voor je jaarlijkse rapportage naar de huisarts? Waarbij je de <teksten die tussen haakjes staan> kan koppelen aan de juiste vakjes in je administratieprogramma, waardoor je een KLIK EN KLAAR verslag maakt?

Dit is hoe je die kan verkrijgen:

 1. Stuur mij jouw standaard anamneses, zodat ik een nieuwe standaard kan maken van al jullie anamneses. Deze vraag was afkomstig van de blog-oproep van januari waar ik jullie mee kan helpen dit jaar.
 2. Geef aan in de commentbox hieronder dat je mij je anamnese stuurt, dan zoek ik het op in mijn email. Zo behoud ik overzicht.
 3. Geef ook antwoord op deze vraag in de commentbox: Waar heb jij nog meer behoefte aan qua ondersteuning in de planning?

 

Planning op orde? Zo gezegd, zo gedaan!

 

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

Afgestudeerd

Eindelijk, ik mag het zeggen: ik ben afgestudeerd. Ik herinner me het als de dag van gister, mijn eerste schooldag. Maar nu vier jaar verder en...

lees verder

10 Reacties

 1. Natascha

  Ik stuur je de anamneselijsten op, heel fijn dat je deze wil samenvoegen tot een nieuwe standaard. Planning is zeker geen competentie van mij of misschien gaat het meer om timemanagement in zijn geheel. Het komt (te) regelmatig voor dat ik van alles gepland heb, tijd heb om de plannen uit te voeren, maar me aan het eind van de dag toch afvraag wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Terwijl ik echt de hele dag bezig ben geweest.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Natascha,

   Ik begrijp precies wat je bedoeld. Het is ook niet dat je niets doet, maar je doet het waarschijnlijk niet zo gestructureerd, waardoor je de tijd verliest.
   Precies dat probleem pak ik o.a. ook aan in de Workshop Effectiever Werken.

   Ik stuur je cadeautje toe.
   Niña

   Reageer
 2. maria

  hoi Nina, you nailed it, is dat wat ze zeggen?
  Precies mijn probleem: plannen, agenda houden en het dan niet negeren omdat het niet uit komt. My god, met dat talent voor planning ben ik niet geboren, Ben ik dan nog wel geschikt voor dit vak, dat is wat ik me in hopeloze momenten afvraag als ik weer eens iets belangrijks vergeten ben en excuses moet maken en een instant oplossing moet verzorgen….
  Je blog is weer een steuntje in de rug.
  groet
  Maria

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Maria

   Ja dat is wat ze zeggen 😉
   geloof mij, heel herkenbaar en ook voor veel collega’s Daarom heb ik de workshop effectiever werken ontwikkeld.
   Om je cadeautje te ontvangen, wil je mij nog jouw anamnese sturen?

   Sterkte,
   Niña

   Reageer
 3. sanne Komen

  Dag Nina,
  Ik heb een registratieformulier/anamnese naar je gestuurd. Ik realiseer mij dat deze lang niet volledig is.
  Bij doorvragen komt echter meestal alles wel aan bod !
  Groeten van Sanne

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Sanne

   Super bedankt, ik ga ernaar kijken!

   Groetjes Niña

   Reageer
 4. José

  Beste Niña, het werkt erg prettig om de evaluaties vast te zetten in de agenda! Goede tip.
  Het automatisch genereren van een brief -jaarverslag- staat volgens mij al volledig in MLD.
  groeten van Jose

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Jose,

   Ja dat werkt beter dan een reminder uit het programma zelf. Fijn dat het een toevoeging voor je heeft!
   Ja klopt MLD heeft al een standaard format!
   Toch bedankt voor je reactie. Mocht je nog een anamnese willen mailen naar mij, zodat ik die kan standaardiseren en juist indelen, dan zie ik die graag in mijn mailbox!

   Groetjes Niña

   Reageer
 5. Vera

  Bedankt voor de tip, eigenlijk heel simpel maar volgens mij wel heel handig. Hiermee kan het eigenlijk niet meer mis gaan 😀 Ik stuur je nog onze anamneselijst via de mail.
  Groetjes Vera

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Super bedankt voor jullie anamnese, ik ga ermee aan de slag.
   Je cadeautje als dank is toegestuurd.

   Tot de volgende reactie 😉
   Niña

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin