Home » Blog » Blog » Wat is de status quo van jouw jaarplan?

Wat is de status quo van jouw jaarplan?

door | 3 jul, 2019 | Blog, Praktijkvoering, Time-management/ Efficiëntie

De eerste helft van het jaar is voorbij. Daarom ben ik benieuwd… wat is de status quo van jouw jaarplan?

Ik heb het afgelopen weekend mijn tweede kwartaal geëvalueerd in mijn business planner; mijn tweede kwartaaldoelen geëvalueerd, ben ik nog op het juist pad wat mijn jaarplan betreft. Om vervolgens vanuit mijn jaarplan de doelen voor het volgend kwartaal te bepalen en op te stellen.

Hoe staat jouw jaarplan erbij?

In januari 2019 heb ik een blog geschreven waarbij je na reactie op de blog het jaarplan kon ontvangen. Als je deze hebt ontvangen, heb je er dan ook wat mee gedaan? Of staat die nog tussen de ongeopende downloads?

Heb jij je jaarplan ingevuld? Gekeken naar wat je aan het eind van het jaar wilt bereiken? En deze plannen ingedeeld in de kwartalen? Vervolgens in de maanden, om uiteindelijk op weekniveau uit te komen?

Leef jij zo doelbewust?

Hoe leef je eigenlijk doelbewust… ‘betekent dat dat ik van die stomme SMART doelen moet gaan opstellen voor mijn privéleven? Ik vind het al vreselijk om op mijn werk te moeten doen’. Haha, ik hoor je het denken.

Ja, je kan op een bepaalde manier doelen stellen voor je privéleven waardoor je doelbewuster leeft en daardoor meer bereikt van wat je wilt bereiken.

Zo ook op je werk. Hoe sta je daar eigenlijk in? Is het de routine van opstaan, aankleden, naar je werk, werken, naar huis, thuis nog administratie afmaken…zoiets? Als dit ongeveer je dag is, dan ben ik benieuwd naar jouw doelen voor je werk.

Wat zouden werkdoelen kunnen zijn?

Op het gebied van professionele ontwikkeling kan je denken aan bepaalde cursussen die je wenst te volgen, of bepaalde methode die je eigen wilt maken, of een bepaalde richtlijn die je correct wilt toepassen. Daar zou je doelen voor op kunnen stellen.

Wanneer je deze hebt opgesteld, kan je een plan van aanpak maken. Actie! Welke acties kan jij wanneer gaan doen om je doelen te bereiken?

Schrijf deze op in je jaarplan!

Op het gebied van administratie, ook al is dit een moetje en zeker niet je favoriete bezigheid, wat voor doelen zou je voor jezelf kunnen opstellen? Begrijp je de richtlijnen en de achterliggende gedachtes of volg je het omdat het moet? Begrip zorgt voor betere toepassing en minder weerstand kan ik je verzekeren. Ben je van plan om een kwaliteitstoets te doen en zo ja, heb je je traject al gepland? Hoe wil je je administratie vormgeven in je werk? Hoeveel tijd besteed je eraan? Wil je ten alle tijden up to date zijn of het laten versloffen en een stapel werk hebben in de vakantie?

Deze vraag stelde ik vorige week tijdens de ‘Verdiepingstraining Effectief en Efficiënt de Richtlijn Dossiervorming’. Wat doet meer pijn? Die paar uurtjes tijdens je week dat je administratie doet en geen cliënten kan inplannen, of je vakantie aan je neus voorbij zien gaan omdat je je achterstallige werk moet wegwerken.

Bedenk waar je je wilt verbeteren en schrijf het in je jaarplan!

Doordat je dit doet, ben je bewuster bezig met je vorderingen, je doelgerichte acties en geloof me, het wordt op den duur zelfs leuk. Zeker als je merkt dat als je het goed inplant en duidelijk hebt omschreven, je je doelen gewoon gaat halen. Elk stapje brengt je dichterbij. Dit mag je best eventjes vieren hoor, maak stiekem een Chandler Bing Victory dansje, niemand die het ziet.

Welke doelgebieden zou je nog meer kunnen bedenken?

Timemanagement

Het is een hot item. Ook bij de zomertoer van de NVLF wordt een uurtje tijd besteed aan “Fluitend naar je werk, fluitend naar huis”. Een aantal tips over timemanagement en doelen stellen passeerden de revue. Voorbeelden van doelen op het gebied van sporten en afvallen werden gegeven, wat meer op persoonlijk niveau is dan op werkniveau. Dat was op zich jammer gezien de titel van het praatje.  De boodschap was in ieder geval duidelijk.

Voor een aantal collega’s die de ‘Workshop Effectiever Werken’ bij mij hadden gevolgd, kwamen de tips van deze lezing overeen met de starttips uit de workshop waar zij al geruime tijd mee aan de slag waren gegaan en inmiddels door zijn naar de vervolgtips.

Een groot deel van timemanagement is natuurlijk je planning maken en je eraan houden. Dat is ‘de kunst’. Maar bedenk; het is een kunst totdat je het beheerst. Dan is het gewoon een vaardigheid of een gewoonte.

Over planning gesproken, hier is de planning van Zo gezegd, zo gedaan

JULI: Nieuwe dossierformats voor de richtlijn dossiervorming en de geïmplementeerde vakinhoudelijke richtlijnen lanceren in James-software voor gezamenlijke klanten. Deze samenwerking is overigens echt top!

En een Online Update opnemen en beschikbaar stellen voor de nieuwe richtlijn dossiervorming en nieuwe criteria 2020. Hou het in de gaten!

AUGUSTUS: Logotheek van het platform Wij Logopedisten vullen met eigen materiaal en openstellen/lanceren. Bij deze: Oproep aan iedereen die materiaal wilt delen, stuur het door en je krijgt aankooppunten. Zie www.wijlogopedisten.nl voor meer informatie hierover.

SEPTEMBER: eerst op vakantie en dan lanceren nieuwe training ‘Het nieuwe SMART = SCART’. (Hoe je de earlybirdkorting kan verkrijgen, staat vermeldt in de blog van mei over deze nieuwe workshop).

WINTER: lanceren training Timemanagement voor logopedisten

Dan heb ik nog 2 projecten die ik nog even onder de pannen houd, omdat daar de planning nog niet bekend is. Eerst even goede gesprekken voeren met mijn projectpartners.

Data trainingen op inschrijving Q3 &4

Training dossiervorming pakket 1 & 2: vrijdag 4 oktober

Workshop Het nieuwe SMART = SCART: vrijdag 11 oktober en donderdag 14 november

Masterclass Richtlijn TOS: donderdag oktober

Incompany op aanvraag

En nu jij…

Wat zijn jouw plannen voor de tweede helft van het jaar? Ik daag je uit om er even voor te gaan zitten. Wat wil je voor jezelf? Voor je werk? Voor je privé? Voor je familie of gezin? Schrijf het op, alles wat door je pen gaat, wordt beter onthouden. Alles waar je een doel voor opstelt, brengt je onderbewuste in actie om het te realiseren.

Heb jij het jaarplan nog niet? Deel dan jouw voornemens/plannen voor het komende half jaar en ik zal het je toesturen. Geef dit ook aan in je comment, of je het jaarplan nog wilt ontvangen.

Heb je het jaarplan al wel. Ga het gauw invullen!

Deel je voornemens en je plannen in de commentbox hieronder. Deel een foto van je ingevulde jaarplan, ofwel in de commentbox, ofwel op de facebook pagina van Zo gezegd, zo gedaan.

En je ontvangt 100 euro korting op de Workshop Effectiever Werken. Dit is een individueel traject om ervoor te zorgen dat jij in je werk effectiever werkt en dus meer tijd overhoudt voor datgene wat jij in je doelen hebt geformuleerd.

 

Een planning maken en je eraan houden? Zo gezegd, zo gedaan

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin