Home » Blog » Blog » Template voor je anamnese

Template voor je anamnese

door | 28 aug, 2019 | Blog, Time-management/ Efficiëntie

Aan het begin van het jaar heb ik je gevraagd welke onderwerpen je dit jaar aan bod wilde laten komen. De anamnese is voor ons allen de start van de behandeling, daarom is mij gevraagd naar een standaard of een template voor je anamnese.

Ik heb sindsdien een aantal keer de oproep gedaan om van jou anamnesevoorbeelden in te leveren zodat ik vergelijkend onderzoek kon verrichten en zo tezamen met de literatuur tot een standaard template te komen.

Anamnese basis en mogelijk relevant

Ik heb hier helaas maar 4 reacties op ontvangen, dus ik hoop dat het resultaat als voldoende kan worden beschouwd. Ik heb deze voorbeeldanamneses naast de literatuur gehouden en de anamnesevragen onderverdeeld in de ICF vragen en de gerangschikt naar de Richtlijn Dossiervorming 2019.

Je zult ook terug kunnen vinden welke basis zijn en welke mogelijk relevant. Wil je meer weten over de nieuwe Richtlijn Dossiervorming, lees dan Blog ‘De juiste manier om de nieuwe richtlijn toe te passen’ en/of overweeg de Online Update te volgen. Deze gaat over de nieuwe Richtlijn Dossiervorming 2019 en de Nieuwe Kwaliteitscriteria 2020.

Anamnese in de Richtlijn Dossiervorming 2019

In de richtlijn staat het volgende over de anamnese zoals jij deze uitvoert:

“Stap 2 van het methodisch handelen bestaat uit het afnemen van de anamnese. In deze fase wordt gezocht naar gegevens rond het ervaren gezondheidsprobleem die richting kunnen geven aan het logopedisch onderzoek. Als een cliënt gebruik heeft gemaakt van de DTL is een deel van de anamnestische gegevens reeds verzameld bij de inventarisatie van de hulpvraag. De logopedist vraagt in stap 2 dan alleen nog naar aanvullende gegevens die nodig zijn om gericht diagnostische verrichtingen te kunnen selecteren.

Belangrijk is dat tijdens de anamnese alle gegevens (basis- en mogelijk relevante gegevens) door de logopedist in beeld moeten worden gebracht. Alleen voor de mogelijk relevante gegevens geldt dat, ook als deze gegevens wel aan de orde zijn, het aan de logopedist zelf is om te bepalen of hij deze gegevens vastlegt.

In de eerstelijnspraktijk heeft de anamnese vaak een ander karakter dan in de tweedelijnspraktijk, waarin de logopedist een deel van de benodigde gegevens mogelijk al krijgt aangereikt door andere betrokken disciplines. In ziekenhuizen bijvoorbeeld, waar veelal volgens protocol gewerkt wordt en waar de opnameduur steeds korter wordt, kan sprake zijn van een beperkte anamnese, waarbij de nadruk ligt op de gegevens die nodig zijn in verband met het gebruikte protocol.”

Bronvermelding NVLF Richtlijn Dossiervorming 2019 blz 19-20

Opties gebruik template

Op papier

De template anamnese kind bevat standaard anamnesevragen. Deze kan je op papier afnemen of digitaliseren.

Digitaliseren door standaardteksten toe te voegen

Je kunt bijvoorbeeld deze vragen allemaal knippen en plakken en in de anamnesevelden van je EPD zetten, zodat je per vakje de juiste vragen krijgt.

Hoe is afhankelijk van welk EPD je gebruikt, hier de meest voorkomende:

James (nieuwe samenwerkingspartner van Zo gezegd, zo gedaan): bekijk dit filmpje, je kunt stap voor stap mee doen en het is appeltje eitje.

Incura: klik op het loepje/vergrootglas, vervolgens op nieuwe tekst toevoegen. Je kan nu de tekst knippen en plakken en opslaan met een volgnummer.

Intramed: klik in het veld waardoor er een potloodje naast het veld verschijnt, klik op het potloodje en vervolgens kan je een nieuwe standaardtekst toevoegen, wederom knippen en plakken vanuit de template.

Evry: Klik op een soort papier, waardoor er een veld opent waar je de tekst in kunt knippen en plakken. Klik op de rode pijl om deze toe te voegen en op te slaan.

EPD als formulier laten toevoegen

Of je kan vragen of je EPD deze lijst wilt toepassen in hun programma zodat je deze bijvoorbeeld aan kan klikken en in kan vullen. Dat ligt uiteraard aan de mogelijkheden van je EPD.

Anamnese binnen de bestemde tijd

Wil jij meer lezen over hoe je de anamnese kan afnemen binnen de daarvoor bestemde tijd? Lees dan de tips in o.a. deze blogs:

 1. 1. Anamnese volgens de Richtlijn
 2. 2. Te veel te doen, te weinig tijd

 

Cadeautje is de template

Hoe kan je die ontvangen? Door antwoord te geven op deze vraag:

Wat maakt dat jij denkt dat standaardiseren tijdbesparend is en geef een voorbeeld?

Laat je reactie achter onder deze blog en je ontvangt de template!*

*Deze template is inmiddels te downloaden bij ‘Gratis e-books’

 

Standaardiseren wat er te standaardiseren valt? Zo gezegd, zo gedaan

Wil je efficiënter werken met het invoeren van je dossiers of de Richtlijn TOS? Kijk dan naar deze Online trainingen:

Online Basistraining Dossiervorming en/of Online R-TOS

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

75 Reacties

 1. Tanja

  Standaardiseren is als het inbouwen van routine.
  Het kost je minder tijd en energie waardoor je meer focus over houdt voor overige taken.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Ja heerlijk is dat he! Is dus wel even investeren om daarna efficiënter te werken.
   Dank je wel voor je bijdrage Tanja!

   Reageer
 2. Eva

  Ik ben van mening dat het standaardiseren ervoor zorgt dat je bepaalde administratieve lasten veel minder tijd en energie gaan kosten.
  Door bepaalde vragen standaard in het systeem te hebben staan, kun je de administratie meer op de automatische piloot doen.
  Je kunt je meer richten op de antwoorden & de behandeling.
  Als je bijvoorbeeld tijdens de anamnese niet meer hoeft te na te denken over de vragen die je wilt stellen, kost dit minder voorbereidingstijd. Je kunt de antwoorden meteen bij de vraag typen, dus ook na de behandeling ben je minder tijd kwijt.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Eva,

   Ja daar ben ik het helemaal mee eens. Als je bepaalde vragen als ‘standaard teksten’ in je EPD zet, dan is het een kwestie van klikken, vragen en dan inderdaad alle aandacht voor het antwoord.

   Het template voor de logopedische anamnese is een verzameling van een veelheid vragen, dus wellicht dat je er een selectie uit kan halen wat het meest bij jouw cliëntenpopulatie past. Dan kan je die in de juiste vakjes’knallen’ in je EPD.

   Veel plezier ermee! Niña

   Reageer
 3. Mariëtte

  Hallo Niña,
  Fijn dat je de template gemaakt hebt.
  Ik denk dat het mij tijdwinst oplevert, omdat ik nu de anamnese nog op papier afneem/opschrijf. Daarna typ ik de belangrijke antwoorden in mijn administratieprogramma. Met een template kan ik knippen en plakken en mogelijk met een TAG in mijn verslag toevoegen.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Mariette,

   Uiteindelijk is het zeker de bedoeling dat het tijdswinst oplevert. Het template voor de logopedische anamnese is nu een verzameling van een veelheid vragen die ik heb gezocht zodat het meeste gedekt wordt, dus wellicht dat je er een selectie uit kan halen wat het meest bij jouw cliëntenpopulatie past.
   Het zal dan nu even een tijdsinvestering zijn om de vragen te selecteren en in je EPD te zetten, mocht je dat willen.

   Succes ermee! Niña

   Reageer
 4. Colette Flecken

  Als je bij iedere anamnese direct de juiste vragen stelt, en de antwoorden erbij kunt invullen, kom je m.i. sneller tot de kern van het probleem. Zonder gedegen anamnese kun je niet goed achterhalen en noteren wat ouders, leerkrachten, andere disciplines en kind vinden van het probleem of ervaren door het probleem/klacht.
  Ik heb zelf ook een anamneseformulier gemaakt dat ik in mijn praktijk gebruik en ben erg benieuwd naar de template van Niña.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Colette,

   Ik ben ook zeker benieuwd naar die van jou!
   Die van mij is een verzameling van een veelheid vragen, waarbij je zelf nog een selectie kan halen wat het meest bij jouw cliëntenpopulatie past. En deze dan in jouw EPD zetten.
   Misschien zitten er nog toevoegingen bij, want ik weet dat jij al lekker bezig bent!

   Groetjes Niña

   Reageer
 5. Nicole Suylen

  Hallo Niña,
  Ik ervaar dat standaarden het vormen van het dossier veel makkelijker maakt want ik hoef me, zoals al eerder hier genoemd, niet meer te richten op de vragen en kan mijn volle aandacht geven aan de antwoorden.
  Ik ben een voorstander van standaardiseren en vervolgens de standaarden aanpassen aan de betreffende cliënt. Dat werkt heerlijk gestructureerd zodat ik mij bezig kan houden met de inhoud van mijn vak!
  Hartelijke groet,
  Nicole

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Helemaal mee eens Nicole. Zoals de andere collega’s ook aangaven.
   De template voor de logopedische anamnese is dus een verzameling waar je zelf een selectie uit kan halen. Zoals je dat ‘heerlijk gestructureerd’ kan standaardiseren in jouw EPD en inderdaad je kan concentreren op je vak, op de cliënt.
   Veel succes ermee,
   Niña

   Reageer
 6. Wanda

  Ik merk dat iedereen daarin behoorlijk zijn eigen “ding” uitzoekt.
  Op zich niet erg want vooral anamnese is je eerste kennismaking en daarbij probeer je vooral ook mensen op hun gemak te laten voelen.
  Ik ga meestal van een paar standaard vragen uit, en laat voor ouders of client zelf kletsen
  Toch wilt dit soms wat verschil in dossiers binnen de prakijk geven.
  We zijn nu druk bezig alle nieuwe dossiers en brieven te updaten. We zouden jouw template hier mooi in mee kunnen nemen.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Wanda,

   Ja dat kan ik me goed voorstellen. Het is zeker zo dat bij de eerste kennismaking je iemand op zijn gemak stelt en de hulpvraag helder wilt krijgen. Soms heb je cliënten waarbij je erg moet trekken om informatie te krijgen, dan kan een standaard set vragen prettig zijn.
   je hebt natuurlijk ook spraakwaterval cliënten, en dan is het zoeken naar de rem.

   Succes met jullie organisatie van alle stukken!
   Niña

   Reageer
 7. Anne

  Hoi Niña,

  Ik sluit me aan bij de vorige reacties. Het is tijdbesparend en ook erg fijn als je met meerdere logopedisten in een praktijk werkt. Iedereen vult zelfde in en weet alles te vinden.
  Ik maak gebruik van anamneseformulier dat al in mijn software zit, staat nog steeds op mijn lijstje om wat vragen toe te voegen per stoornis. Wie weet kan ik wat vragen van je template gebruiken!
  Groetjes Anne

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Anne,

   Wat goed dat jullie dat al zo gebruiken binnen de praktijk. Het is zeker prettig zo een uniforme werkwijze te krijgen onder collega’s.
   Ik ben benieuwd of er nog wat toevoegingen bij zitten voor jullie.

   Succes! Niña

   Reageer
 8. Astrid

  Momenteel werk ik met vaste vragenlijsten. Voor mij werkt het standaardiseren omdat je op deze wijze voorkomt dat je essentiële vragen vergeet te stellen als je druk bent ik het gesprek. Daarbij kun je altijd op dezelfde plek informatie vinden wat zeer tijdsbesparend werkt. Voor mij werkt het het beste om de anamnese per hulpvraag te categoriseren. Geen idee of jij dat ook hebt gedaan, maar wellicht nog een suggestie voor later.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hallo Astrid,

   Ja dat kan ik me zeker voorstellen dat het ook zo werkt voor jou. Wat een goed idee om te categoriseren. Dat heb ik niet gedaan. Het is een algemene kindanamnese, waarbij de vragen juist aansluiten bij de richtlijn en daarbijbehorende vakjes in de EPD’s.
   Ik hoop dat je er wat aan hebt.

   Succes, Niña

   Reageer
 9. Vera Graat

  Door gebruik van standaardteksten in EPD kun je gerichter vragen en vergeet je minder snel iets. Daarnaast helpt het denk ik om structuur aan te brengen in gesprek waardoor je makkelijker aan het einde van de intake ook meteen het EPD ingevuld hebt. Dit scheelt een hele hoop ‘vrije’ tijd achteraf.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Vera,

   ja zeker! Zeker het stuk vrije tijd wat je dan niet hoeft op te offeren.
   Werken in werktijd, dus cliënttijd en je geplande administratietijd. Dan helpt standaardiseren zeker. Ik ben benieuwd of deze logopedische anamnese template nog wat kan toevoegen in jullie praktijk.

   Groetjes, Niña

   Reageer
 10. margreet vd kleij

  .Hallo NIna,
  Een standaardanamnese bespaart tijd omdat het in je routine ingepast kan worden. Wat ik daarnaast een meerwaarde vindt is dat het de eenduidigheid bevordert in een groepspraktijk. Zodat niet iedereen zijn eigen format hoeft te bedenken en volgen. Ook tijdswinst volgens mij.
  Hartelijke groet,
  Margreet

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Helemaal mee eens Margreet. Zowel in je eigen routine als een uniforme werkwijze kan standaardiseren ondersteunend werken.
   Ik hoop dat je uit deze verzameling wat vragen kunt selecteren die passen bij jullie cliëntenpopulatie.

   Succes,

   Niña

   Reageer
 11. Vera Vreeswijk

  Standaardiseren zorgt ervoor dat ik minder dingen vergeet uit te vragen of in te vullen. Het kan veel tijd besparen als je onderdelen als standaardtekst in je dossier kunt plaatsen. Je maakt dan zelf de keuze welke onderdelen bruikbaar zijn in jouw werkveld.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Vera

   Ja precies. Zo ook met deze template logopedische anamnese kan je zelf kiezen welke vragen je bruikbaar acht en wilt overnemen in je EPD.
   Bedankt voor je bijdrage!
   Groetjes Niña

   Reageer
 12. Ilona

  Hoi Nina,

  Mijn tijdwinst zal er ook uit bestaan dat ik niet meer twijfel wat wel of niet ingevuld moet worden, waardoor ik mijn focus weer kan richten op de behandeling zelf.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Ilona,

   Ja precies, focus houden is heerlijk. Lekker als je niet belast bent met randzaken onthouden.
   De template voor de logopedische anamnese is dus een verzameling waarbij ik de vragen heb gecategoriseerd nav methodisch logopedisch handelen en de ‘vakjes’ in EPD’s. Je kan daar een selectie uithalen.

   Succes,
   Niña

   Reageer
 13. Kim

  Hoi Niña,

  Wat fijn dat je deze template gemaakt hebt en wil delen met ons.
  Door gebruik te gaan maken van standaard teksten hoop ik tijdwinst te gaan boeken, zowel voor, tijdens als na het anamnesemoment. Zoals ook al door anderen aangegeven is door het gebruik van standaardteksten het niet nodig dat ik steeds opnieuw voorafgaand aan het anamnesegesprek moet bedenken of ik compleet ben met mijn vragen. Ik hoop ook nog meer de diepte in te kunnen gaan tijdens het eerste gesprek zodat de kern van het probleem op kortere termijn duidelijk is en ik ook gerichter op de hulpvraag in kan gaan/onderzoek kan gaan inzetten.
  Veel groetjes Kim

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Kim,

   Dank je voor je reacties. Ja precies. Als je alles al bij de hand hebt, dan scheelt dat tijd en moeite. Het is dus een verzameling vragen verdeeld in de ‘vakjes’ van de richtlijn dossiervorming, waaruit je een selectie kan maken en deze onder de standaardteksten kan aanbrengen.
   Ik hoop dat het je tijdswinst zal brengen!
   Groetjes Niña

   Reageer
 14. Femke

  Het standaardiseren zal voor mij hopelijk tijdswinst opleveren en er voor zorgen dat mijn anamnese gelijk compleet is. Ik heb nu mijn vaste vragen die ik tijdens de intake noteer in word en vervolgens ga ik kijken op welke plek ik ze neer kan zetten. Als ik een intake doe waarbij ik de anamnese uit het zorgpad volg, dan vrees ik dat ik niet alles uitgevraagd heb, wat ik normaal met mijn vaste vragen doe. Ik hoop dat je template me kan helpen bij het combineren van deze twee dingen. Ik zou alle gegevens namelijk graag meteen op de goede plek neer willen zetten, zonder telkens te knippen en plakken uit word.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Femke,

   het is inderdaad een combinatie. Ook een word document waarbij de vragen zijn gecategoriseerd in de ‘vakjes’ die volgens de richtlijn dossiervorming noodzakelijk zijn.
   Welk EPD gebruik jij? Heb je de mogelijkheid om alle vragen te knippen en te plakken in het betreffende vakje. Dus stel de ervaren functioneringsproblemen heeft 3 vragen, dat je die 3 tesamen plakt in het vakje bij standaardteksten en dat je die dan bij het afnemen van de anamnese aanklikt en bijschrijft?
   Dan scheelt dat iedere anamnese knippen en plakken als je er nu eenmalig goed in investeert, begrijp je wat ik bedoel?

   Anders kan je altijd even bellen of mailen. Succes,
   Niña

   Reageer
   • Femke

    Hoihoi,

    Wij maken gebruik van Incura.
    Zoals je het beschrijft, is duidelijk en ga ik eens kijken of ik die dingen in de loepjes van Incura kan zetten. Zo zou het me inderdaad veel tijd schelen als ik alleen op de loepjes hoef te drukken, vraag aanklikken en antwoord eronder noteren.
    Bedankt voor de suggestie!

    Groetjes Femke

    Reageer
 15. Karin

  Dank voor het maken van de template! Ik heb in Incura al veel “achter de loepjes” gezet, maar nog niet voor de anamnese. Ik ervaar dat de standaardteksten achter de loepjes mij veel tijdwinst opleveren. De anamnese deed ik nog steeds op papier…..

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Karin

   Wat goed dat je die loepjes al naar je hand hebt gezet, super handig! De anamnese kan uiteraard op papier, maar als je die vervolgens gaat overtypen is dat weer zonde. Dan kan je inderdaad beter vragen onder de loepjes zetten. Of je papier inscannen…
   Ben benieuwd wat je gaat doen.

   Succes,

   Niña

   Reageer
 16. Martine Wicherink

  Dag Nina,

  Door gebruik te maken van een standaardanamnese in het EPD, zal ik geen belangrijke informatie meer vergeten. Het ondersteunt me tijdens het anamnesegesprek en zal me uiteindelijk veel tijd besparen, wanneer ik de gegevens meteen noteer in het EPD.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Martine,
   Klopt je zal inderdaad tijd kunnen besparen door het meteen in je EPD te noteren. Nu eerst even tijd investeren om een selectie te maken uit de template welke bij jouw praktijk past en deze te knippen en plakken in de juiste vakjes. Deze staan in de template aangegeven volgens de richtlijn dossiervorming.
   Succes,
   Niña

   Reageer
 17. Jeannine

  Dag Nina,

  Chapeau voor je productiviteit 🙂
  Standaardiseren zal zeker tijdswinst opleveren. Ik werk nog vaak met papieren anamneses en vragenlijsten die ik meegeef. Soms zelfs verschillende. De kans om relevante informatie op het juiste moment te vragen is groter. Hoe meer alles gedigitaliseerd kan worden , hoe uniformer en efficiënter er gewerkt kan worden , wat meer routine en dus zeker ook tijdswinst zal opleveren. Die tijd kan ik dan beter gebruiken om bv. zelf werkbladen en spelletjes te verzinnen en te maken op maat van het kind. Standaardiseren voorkomt, dat ik taken niet dubbel hoef te doen en dat ik hopelijk veel vlotter rapportage kan verzorgen. Bedankt alvast en hartelijke groet.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Jeannine
   Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Leuk om te lezen inderdaad hoe je je tijd anders kan besteden.
   Ik ben ook zeker benieuwd naar je werkbladen, lekker creatief! Mocht je een bijdrage willen leveren aan de Logotheek op wijlogopedisten.nl zou dat erg leuk zijn!
   Je ontvangt de template in je mail, dan voor nu een selectie maken uit jouw eigen anamneses en vragenlijsten en deze digitaliseren is stap 1 naar efficiënter werken. Het moet een keertje digitaal gemaakt worden. En daarna heb je profijt.

   Succes! Niña

   Reageer
 18. Naomi

  Standaardiseren helpt om de goed geformuleerde zinnen makkelijk weer te gebruiken. Herhaaldelijk hetzelfde invoeren is tijdrovend. Je mist ook minder makkelijk items, doordat het voorgeprogrammeerd is.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Naomi

   ja dat klopt zeker. Nu is deze anamnese template dus het standaardiseren van de vragen. Aangezien je de antwoorden niet kan standaardiseren. Ieder antwoord van iedere cliënt is uniek, dus kan geen standaardzinnetje van gemaakt worden. Vanaf het onderzoek kan je wel jouw eigen input standaardiseren.

   Succes met een selectie maken uit de template!
   Groetjes, Niña

   Reageer
 19. Marga v Berkel

  Standaardiseren zorgt ervoor dat je niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden en hierdoor minder tijd nodig hebt voor je administratie.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   hoi Marga,

   Ja dat is zeker waar. Het wiel uitvinden is zonde van de kostbare tijd. Ik hoop dat je met deze template voor de logopedische anamnese een mooie selectie kan standaardiseren in je anamnese. Even investeren en dan minder tijd.

   Succes!
   Niña

   Reageer
 20. Desiree

  Het standaardiseren betekent voor mij tijdswinst en een complete anamnese. Ik heb mijn standaard vragen en laat de patiënt zijn/haar verhaal doen en plak dit vervolgens op de juiste plaatsen in het Zorgpad van Incura. Ik hoop dat je template me kan helpen bij het combineren van de standaard vragen en de extra informatie die de patiënt geeft door zijn/haar eigen verhaal te doen.. Ik zou alle gegevens graag meteen op de juiste plek noteren, zonder telkens te knippen en plakken.
  De loepjes gebruik in inmiddels volop.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Desiree,

   De template voor de logopedische anamnese is qua opbouw zo gemaakt dat je ziet wat de kopjes van jouw vakjes zijn waar de loepjes bij horen. Je kan dan een selectie maken van welke vragen je standaard onder de loepjes wilt aanbrengen. Op die manier is het vraag aanklikken en het antwoord eronder typen. Dus dan zou je geen knip en plak werk meer hebben.
   Nog een kleine tip, voor het geval het zo gaat tijdens de anamnese: probeer zelf de regie te houden van het gesprek. Ik hoor vaak dat wij logopedisten zo cliënt volgend zijn dat wij switchen van hokje naar datgene wat de cliënt verteld. Probeer dat om te draaien en behoud de regie, dan heb je minder knip en plak werk van de antwoorden.
   Begrijp je?
   Succes,
   Niña

   Reageer
 21. Caroline van Tongeren

  Wat fijn dat jij zo praktisch met ons meedenkt, Nina ! Ik heb in Zorgadmin veel bij de “vergrootglaasjes” ingevuld, maar nog niet voor de anamnese.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Caroline,

   nou dat is mooi, dan heb je weer een leuk taakje voor de boeg! Je kan vanuit deze template voor de logopedische anamnese dus de vragen selecteren die passen bij jouw vraagstelling en bij jouw cliëntenpopulatie. en dan passen bij het betitelde vakje.

   Succes, Niña

   Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Caroline,

   nou dat is mooi, dan heb je weer een leuk taakje voor de boeg! Je kan vanuit deze template voor de logopedische anamnese dus de vragen selecteren die passen bij jouw vraagstelling en bij jouw cliëntenpopulatie. en dan passen bij het betitelde vakje.

   Succes, Niña

   Reageer
 22. cindy

  graag zou ik het ontvangen om meer gestructureerd te werken en meer rust te krijgen

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Cindy,

   Meer structuur en meer rust. Dat heb je mooi beknopt verwoord. Dat ga je zeker krijgen. Maar eerst even investeren in alles digitaliseren, dus onder de standaardteksten van je anamnese zetten.
   Succes er mee!
   Niña

   Reageer
 23. Marilyn Penders

  Hallo Niña,

  Standaardiseren werkt voor mij door verschillende redenen:
  – Ik hoef minder na te denken over de vragen die ik wil stellen.
  – Alle collega’s stellen dezelfde vragen. Bij een eventuele overname heb je dan alle gegevens beschikbaar.
  – Mocht je onverhoopt uitvallen, dan kan een collega verder gaan zoals jij gewend bent.
  – Je hebt minder kans dat je iets vergeet.

  Ik werk bijvoorbeeld met een lijst van toetsen bij een bepaalde hulpvraag. Zo vergeet ik niets en kun je zorgen voor uniformiteit binnen de praktijk.

  Groeten,
  Marilyn

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Marilyn,

   Dat klinkt heel goed en efficiënt! Goed bezig! Ik denk dat collega’s dat ook zeker waarderen om op zo’n manier te werken. Hier ontvang je de template voor de logopedische anamnese en kan je een selectie maken en digitaliseren. Ik hoop dat het prettig werkt.

   groetjes, Niña

   Reageer
 24. Esther

  Ik ben het eens met de meeste reactie die al zijn gegeven. Ik werk zelf met Incura en merk dat het een hoop tijd en energie scheelt als ik de templates gebruik. Ik heb dan meer aandacht voor mijn cliënten en hoef minder lang te typen en naar de computer te kijken. Daarnaast vind ik het fijn dat we als collega’s dezelfde vragen stellen en op dezelfde manier werken. Mochten we een keer behandelingen van elkaar over moeten nemen, dan is het fijn dat de informatie op dezelfde manier is verwerkt.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Esther,

   Zeker waar. Dan kan je je energie steken in de inhoudelijke invulling van de behandeling.
   Ook voor jou de template om een selectie uit te maken. Succes!
   Groetjes,
   Niña

   Reageer
 25. Anne

  Naast het standaardiseren van teksten/doelen etc in Intramed hebben we nog geen standaard anamnese erin gezet. Zo’n ’to-do’ lijst onderdeel 😉 Groot voordeel is dat je minder druk bent met je computer invoering en je beter contact houdt met de client. Ik ben erg benieuwd naar jou template. Nog een voordeel, iedereen werkt in grote lijnen hetzelfde.

  groetjes Anne

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Anne,

   Nou dat klinkt alsof het wel goed gaat komen met de logopedische anamnese. Hetzelfde werken en meer aandacht voor de client zijn natuurlijk fijne bijkomstigheden. Ik stuur je de template toe, dan kan je een selectie maken om in Intramed te zetten.
   Succes
   Niña

   Reageer
 26. Rosanne

  Als je standaardiseert, zorgen je kleine hersenen ervoor dat je automatiseert. En we weten allemaal dat het automatiseren ervoor zorgt dat de actie sneller gaat, bijvoorbeeld bij de klank-tekenkoppeling. Om dit voorbeeld om te zetten naar de anamnese-template: als je standaardiseert, is een van de positieve gevolgen dat je snel en “automatisch” leert waar je welke informatie moet neerzetten.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Rosanne, wat maak jij toch een super leuke vergelijking! Echt helemaal gelijk!
   Inderdaad naast dat je sneller werkt, leer je ook nog eens wat waar moet in welk vakje. Maakt dat weer dat je sneller werkt.
   Mooi dat je dat uitlicht!

   De template komt naar je toe.
   Niña

   Reageer
 27. Andrea

  Hoi Niña,
  Fijn dat je steeds met nieuwe handige tools komt voor ons.
  Ik vind het fijn om een standaard anamnese achter de vraagtekenvelden te hebben, omdat je soms door het verhaal van de ouder al zoveel gehoord hebt, dat je soms even niet meer weet wat je nog meer moet vragen en waar je dat behoort neer te zetten. Door de standaardvragen op de juiste plekken achter de vraagtekens te zetten, hoop ik de anamnese zo volledig mogelijk te hebben èn op de juiste plaatsen in het EPD.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Andrea,

   Ja is zeker waar. In de template logopedische anamnese zijn de vragen inderdaad ook gecategoriseerd zodat je weet bij welke vraagtekens je de vragen kan zetten. Succes met de implementatie!

   Groetjes Niña

   Reageer
 28. Hanneke

  Door het standaardiseren van de anamnesevragen krijg je meer routine. Ik ben zelf bezig om mijn vragen al in antwoordvorm op te schrijven, zodat het gelijk goed staat voor in een verslag. Bijvoorbeeld: X is geboren na .. weken.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Hanneke

   Dat is ook handig om te doen ja! Je kan ook kijken hoe je je verslag hebt opgebouwd, zodat dat je weer minder werk scheelt.
   De template logopedische anamnese komt naar je toe.

   Groetjes Niña

   Reageer
 29. Moniek

  Standaardiseren betekent voor mij dat ik meer tijd heb/krijg voor wat er echt toe doet en dat is uiteraard het behandelen van de kindjes en volwassenen. Heel fijn dat je een template hebt gemaakt voor de logopedische anamnese. Vaak krijg je zoveel informatie tijdens een eerste gesprek, dat er soms zaken worden vergeten.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Moniek,

   Ja zo gaat het gauw ja. Ik hoop dat je middels een standaard niets meer zal vergeten in alle drukte.
   De template logopedische diagnose komt naar je toe om zelf een selectie uit te halen en in je software te zetten.

   Succes, Niña

   Reageer
 30. Jolanda van Eikeren

  Hoi NIna,

  Een beetje late reactie op dit blog.
  Het bovenstaande is allemaal heel waar.
  Ik heb n.a.v. jouw cursus ook al heel veel standaardteksten in mijn epd staan.
  Hierdoor vergeet ik geen vragen te stellen en werkt het efficiënter en sneller.
  De anamnese staat echter nog niet standaard in mijn epd.
  Lijkt me ook heel prettig.

  Hartelijke groet
  Jolanda

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Jolanda,

   Ja dat klopt. We hebben tijdens de Training Dossiervorming voor heel veel andere ‘vakjes’ al standaardteksten of andere oplossingen gemaakt om zo de dossiervorming werkbaar te maken in ieder EPD. De template logopedische anamnese komt naar je toe. Dan kan je daar je selectie uit maken.

   Succes ermee! Niña

   Reageer
 31. Iris Holtzhuizer

  Wij werken al met standaardteksten voor de anamnese, maar het blijft zoeken. Nu is het een soort checklist met losse woorden, maar doorvragen moet je altijd blijven doen en verbindingen leggen. Het zou inderdaad fijn zijn, voor tijdwinst, wanneer de formulering al meteen goed is zodat je de tekst kunt gebruiken in een mogelijke brief/verslag. Het moet er niet uitzien als een aanvinklijst, maar je wilt ook niet teveel tijd besteden aan formulering. Ik ben benieuwd naar jouw opzet.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Iris

   Handig dat jullie al met een afvinklijstje werken! In de template logopedische anamnese krijg je de voorbeeld vragen en niet de antwoorden al voor geformuleerd. Even zodat dat duidelijk is qua verwachting.

   Succes met het gebruik ervan!
   Niña

   Reageer
 32. Véronique van Gogh

  Het is altijd fijn om een hulpmiddel te hebben om de anamnese af te nemen. Zelf gebruik ik de lijsten zoals we in het handboek hebben opgenomen, met daarbij extra vragen die met mijn specialisaties te maken hebben.
  Het geeft een richting om bij een moeilijk gesprek om de lijn van je vragen vast te houden.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Veronique,

   Ja het handboek is natuurlijk een super voorbeeld van alle gestandaardiseerd hebben zodat je kan invullen en gaan!
   Jouw template voor de logopedische anamnese komt eraan.

   groetjes Niña

   Reageer
 33. Gonneke Sargis

  Standaardiseren levert sowieso tijdwinst op, zeker als je de vragen al in je EPD in het ICF schema zet (MLD). Het is een goede geheugensteun en de anamnese zal completer worden. Ik krijg het maar niet voor elkaar om de gegevens meteen in het epd te zetten, omdat ik veel te veel bezig ben met “waar zet ik dit neer”. Met standaardiseren zal dit veel makkelijker worden

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Gonneke,
   Ja dat klopt helemaal, het is makkelijker invullen als het zoveel mogelijk gestandaardiseerd is.
   Dus als je de template in je anamnese zet als standaardteksten, helpt het je wellicht met het wat waar vraagstuk

   Succes,

   Niña

   Reageer
 34. Galinka van Bokhorst

  Standaardiseren is voor mij handvatten hebben op het gebied van de anamnese, waardoor je makkelijker de anamnese kan afnemen en dit levert dan weer tijdswinst op.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Galinka

   Ja precies! Ik hoop dat ook dit template je wederom tijdswinst zal gaan opleveren. Succes ermee!

   Groetjes Niña

   Reageer
 35. deanne

  Hi Niña,

  Voor mij is standaardiseren tijdbesparend omdat ik op die manier niet mijn EPD hoef te vullen met niet relevante vragen/informatie. Ik kom op die manier beter tot de kern van de klacht een kan ik dieper op de klacht van de cliënt in gaan. Tijdswinst voor mij en hopelijk voor de cliënt een goed helder gekregen wat de klacht en de hulpvraag is.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hi Deanne

   Lijkt me top om dat zo voor elkaar te krijgen.
   Ik stuur je de template voor de anamnese toe, hou je mail en spambox in de gaten;)

   Groetjes Niña

   Reageer
 36. Kath

  Het is fijn om met een uniform document te werken omdat dat duidelijkheid schept voor jezelf, collega’s en eventuele andere zorgverleners/instanties waar je nauw mee samenwerkt. Ook is het voor jezelf een houvast want je vergeet zo geen cruciale vragen te stellen. Je kan nadien gemakkelijk informatie terugvinden wat dan weer tijdbesparend werkt.

  Reageer
  • Niña Van Wermeskerken

   Dank je wel Kathleen! Helemaal mee eens dat het zo veel duidelijker wordt en je dus ook compleet kan werken. En daarbij tijdsbesparend.

   Groetjes Niña

   Reageer
 37. Jolijn vd Pauw

  Bij standaardiseren hoef je je niet meer bezig te houden met wat je moet vr
  Agen dat scheelt tijd
  Met geef een Voorbeeld weet ik niet wat je hiermee bedoelt

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin