Home » Blog » Blog » Richtlijnen

Richtlijnen

door | 24 apr, 2019 | Blog, Dossiervorming & Richtlijnen, TOS

Tijdens de Masterclass TOS in april 2019 werd de vraag gesteld waarom er nou een Richtlijn TOS was en of er meer richtlijnen zouden komen. Het idee leek te leven dat een richtlijn iets vrijblijvends was (vanwege de naam richtlijn) ten opzichte van een protocol. Maar tegelijk leek de Richtlijn ook een moetje.

Het verschil tussen richtlijn en protocol

Het verschil tussen een richtlijn en een protocol is niet de vrijblijvendheid maar de manier waarop die tot stand komt en door wie het wordt geschreven. Een protocol kan iedereen schrijven. Je kan een protocol schrijven voor in je praktijk hoe je wilt dat een nieuwe medewerker ingewerkt wordt en dat opnemen in je praktijk handboek.

Er bestaat een Richtlijn voor Richtlijnen van de Regieraad Kwaliteit van zorg. Deze heeft 20 criteria waar een klinische richtlijn aan dient te voldoen. Daar dien je aan te voldoen om een richtlijn te schrijven.

Er is dus niet zomaar een richtlijn geschreven. Er is wel zomaar een protocol geschreven.

Maar wat is dan precies een richtlijn?

RvR-definitie van een landelijke richtlijn

“Een richtlijn is een document met aanbevelingen, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg a , berustend op systematische samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek en afwegingen van de voor- en nadelen van de verschillende zorgopties, aangevuld met expertise en ervaringen van zorgprofessionals b en zorggebruikers c.

a De volgende kenmerken van kwaliteit van zorg worden onderscheiden : effectiviteit, veiligheid, patiënt-/cliëntgerichtheid, doelmatigheid, tijdigheid, gelijkheid,

b Onder zorgprofessionals worden verstaan artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen, verpleegkundigen en overige professionele zorgverleners en zorgmedewerkers.

c Onder zorggebruikers worden patiënten, cliënten, familie van patiënten en cliënten, en mantelzorgers verstaan.”

Bronvermelding: Richtlijn voor Richtlijnen blz. 5

“De primaire doelgroepen van richtlijnen zijn zorgprofessionals en (potentiële) zorggebruikers, waarbij de richtlijnen een hulpmiddel vormen bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzen in de praktijk. Zorgprofessionals gebruiken richtlijnen ook voor het bijhouden van kennis, voor onderwijs- en nascholingsdoeleinden en voor het opstellen van samenwerkingsafspraken.”

Bronvermelding: Richtlijn voor Richtlijnen blz. 5

 

Hier staat dat de richtlijn een hulpmiddel is… de vraag is; ervaar jij dat zo?

Je bent wellicht niet geheel ‘blij’ met de komst van de Richtlijn TOS. Het voelt misschien weer als een moetje. De Richtlijn Dossiervorming is al zo veel. Klopt dit een beetje met wat er in jouw hoofd omgaat?

Maar ben je je ervan bewust dat de Richtlijn TOS (o.a.) de logopedie in het algemeen eigenlijk ook in zekere zin ‘beschermt’. Logopedie/de logopedist wordt snel neergezet en afgezwakt tot praatjuf of spelletjes juf. Maar als wij willen dat anderen ons vak serieus nemen, dan is het ook van belangrijk dat wij ons vak serieus nemen.

Hoe positioneer jij je als logopedist? Hoe positioneert logopedie zich in het algemeen? Een paar jaar geleden werden er vanuit de Communicatie Commissie van de NVLF posters ontwikkeld en gedistribueerd. Het waren posters met röntgenachtige foto’s. Hier was wat kritiek op destijds, maar het doel van deze posters was om logopedie als een meer serieus beroep neer te zetten, vandaar de röntgenachtige foto’s.

Een klinische richtlijn is ook zo. Het positioneert logopedie sterker als een paramedisch beroep. Hoe meer evidentie, hoe meer logopedie als een ‘serieus’ paramedisch beroep zal worden gezien.

Doelmatig behandelen

Daarnaast is de richtlijn TOS ook een soort stok achter de deur voor jou naar je cliënten toe. Als je op een gegeven moment niet meer doelmatig kan behandelen en multidisciplinair overleg nodig hebt. Volgens de richtlijn is dit iets wat je ‘moet’ doen. Dit kan jou helpen in overtuigingskracht.

Masterclass Richtlijn TOS

Wil je meer weten over de Richtlijn TOS en de praktische toepasbaarheid ervan, overweeg dan naar de Masterclass Richtlijn TOS te komen.

5-6-2019 18:00-21:00 te Zevenbergen

12-6-2019 12:30-15:30 te Zwolle

Mocht je graag een Masterclass Richtlijn TOS willen organiseren in jouw regio, neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Online R-TOS

Deze training is sinds 6-2020 ook Online te volgen. Klik hier.

Nieuws.. een nieuwe Online Training

Ik heb een nieuw product ontwikkeld wat wellicht voor vele van jullie interessant zou kunnen zijn.

De Online Basistraining Dossiervorming

Deze training kan je online volgen wanneer het jou uitkomt. Het is, doordat het online is, voordeliger geprijsd. Wil je er meer weten, klik hier om naar de pagina te gaan.

Je kunt uiteraard ook even een belafspraak met mij maken om je wensen door te spreken, wat het beste bij je past.

Mocht je al een training hebben gevolgd en de informatie is wat weg gezakt, is de Online Basistraining Dossiervorming wellicht ook een mooi naslagwerk.

 

Meer nieuws… Wij Logopedisten

Vrijdag 19 april 2019 was de prelaunch van het nieuwste Kennis- en Innovatie platform voor logopedisten door logopedisten, genaamd Wij Logopedisten.

Klik hier en neem snel een kijkje!

Ik hoor graag wat je ervan vindt. Wat je mist en wat je er graag nog bij zou willen als diensten. Dit kan je mailen naar info@wijlogopedisten.nl

Op het platform vind je ook de Logotheek, dit is gebaseerd op ‘best practise sharing’ – principe, waarbij je rechtenvrije materialen gemaakt voor en door logopedisten gedeeld kunnen worden.

 

Tijd voor je maandelijkse cadeautje…

Beantwoord de volgende vragen:

 1. 1. Wat vind jij van de vakinhoudelijke richtlijnen van de NVLF (TOS, Afasie, Parkinson en Stotteren)?
 2. 2. Werk je er mee? En zo ja, hoe lukt dat?
 3. 3. Wat heb je nodig om de richtlijnen beter te kunnen gebruiken?

En ontvang een kortingscode voor 20% voor:

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

4 Reacties

 1. Marilyn Penders

  1. Wat vind jij van de vakinhoudelijke richtlijnen van de NVLF (TOS, Afasie, Parkinson en Stotteren)? Ik deel de genoemde meningen uit jouw blog.
  2. Werk je er mee? En zo ja, hoe lukt dat? Ik werk alleen met de richtlijn TOS. De overige stoornissen behandel ik niet. Ik vind het soms nog moeilijk om te selecteren wanneer ik de richtlijn TOS moet volgen. Bijvoorbeeld bij een forse fonologische articulatiestoornis. De meningen van collega’s hierover zijn verdeeld.
  3. Wat heb je nodig om de richtlijnen beter te kunnen gebruiken? Meer kennis en praktijkvoorbeelden van andere logopedisten.

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Marilyn,
   Dank je voor je reactie! De TOS richtlijn lijkt ook wat onduidelijkheden te bevatten. Wij hebben veel duidelijkheid kunnen geven tijdens de Masterclass Richtlijn TOS in Den Haag. Ik heb net een inventarisatie mailing rond gestuurd om te kijken of het wenselijk is om naar Limburg te komen voor de Masterclass. Hou je mailbox in de gaten!
   Tijdens die Masterclass beantwoorden we alle vragen, krijg je een eenvoudig stappenplan hoe het toe te passen met allerlei handige handouts en de ingebrachte casussen worden besproken, dus ook de praktijkvoorbeelden van collega’s.

   Lijkt het je wat?
   Je krijgt in ieder geval de kortingscode, ik zal die voor de verdiepingstraining toesturen, aangezien jij al de andere hebt gevolgd.

   groetjes en misschien tot in Limburg,

   Niña

   Reageer
 2. Jose Nijboer

  Beste Ni~na
  1) ik vind het fijn dat er richtlijnen zijn: deze geven Evidenced Based aan wat logopedisten kunnen doen.
  2) ja ik werk met alle richtlijnen. Ik vond de masteclass er prettig omdat ik nu weer duidelijk heb wat je moet doen versus wat je kunt doen.
  3) nodig: een samenvatting in EPD zodat je de richtlijn kunt volgen bij clienten met bijv. afasie
  Groeten van Jose

  Reageer
  • Niña van Wermeskerken

   Hoi Jose,

   Goed om te horen, hoe je de richtlijnen ziet! En wat fantastisch dat je met alle richtlijnen werkt!
   Fijn dat de Masterclass Richtlijn TOS duidelijkheid heeft gegeven. Ik zal nog een FAQ maken nav alle Masterclasses en die krijg je dan wanneer de komende zijn geweest.

   Over EPD’s kan ik helaas niet veel zeggen. Ik zou aanrader om bij je huidige aan te geven wat je wensen zijn, en kijken in hoeverre ze daarin mee willen gaan.

   Je kortingscodes komt naar je toe. Ik zal die voor de Verdieping aan je geven, aangezien je de eerste training al hebt gevolgd.

   Groetjes Niña

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin