Home » Blog » Blog » Kwaliteitstoets Logopedie

Kwaliteitstoets Logopedie

door | 24 mei, 2017 | Blog

Interview met Els Backhuijs

Sinds 2014 kunnen logopedisten worden verplicht door verzekeraar of vrijwillig kiezen voor de kwaliteitstoets (audit). Het doel van de kwaliteitstoets is om transparantie te verkrijgen over het logopedisch methodisch handelen en de praktijkuitvoering.

Els Backhuijs, logopedist in Gelderland, heeft in december 2016 de verplichte kwaliteitstoets behaald. Voorafgaand aan de kwaliteitstoets heeft ze de training Bedreven Op weg naar Auditproof (Niña van Wermeskerken | Zo Gezegd Zo Gedaan) gevolgd. In deze blog vertel ik je meer over haar ervaring wat betreft de audit en de training.

Wat was voor jou de reden om voor de kwaliteitstoets te gaan?
De reden dat ik voor de kwaliteitstoets ben gegaan is, omdat ik was uitgenodigd door CZ. Het was voor mij dus een verplichte audit.

Hoe heb jij je voorbereid op de kwaliteitstoets?
Voorafgaande aan de kwaliteitstoets heb ik de cursus van Niña gevolgd. Door de cursus weet je beter hoe de kwaliteitstoets verloopt. Je hoeft zelf niet op ieder terrein het wiel uit te vinden en je weet dat wat je doet, ook klopt.

Wat waren voor jou criteria uit de kwaliteitstoets waar je tegen aanliep?
Ik liep vooral tegen de strakke planning van het behandeltraject aan met bijvoorbeeld de verplichte evaluatie na een half jaar. Hier wordt dus heel streng naar gekeken.

Had je het idee dat je extra tijd moest investeren, om te voldoen aan de kwaliteitscriteria van de kwaliteitstoets?
Ja, het volledig invoeren van gegevens kost veel tijd, vaak blijven er toch makkelijk dingen liggen. Jarenlange ervaring kan dus tegen je werken. Je hebt je eigen routines en stijl ontwikkelt waar je moeilijk van afkomt. Audit en training helpen hier wel bij! Tegelijkertijd betekent dit ook dat je in je voorbereidingen voor de audit begint met een achterstand omdat je veel meer gaat aanpakken dan je wellicht ooit van plan was.  Je moet alle dossiers op juistheid en volledigheid controleren en eventuele onvolkomenheden ‘repareren en/of aanvullen’. Op je vraag of dit extra tijd kost: ja!

Was de investering te overzien?
De investering wat betreft geld is te overzien: kostbaar maar duidelijk. Veel moeilijker was de investering te overzien qua tijd en gevraagde energie: het is gewoon heel zwaar! Vergeet ook niet dat de eventuele consequenties bij een onverhoopt slecht resultaat,  hoe je er zelf ook in zit, in je achterhoofd mee dreunen.

Hoe heb jij de training ervaren?
De training was heel prettig. Ik heb samen met de andere 6 logopedisten uit mijn praktijk de training in-company gevolgd. Er was direct een heel ontspannen maar professionele sfeer. Je bent intensief als team bezig waardoor het ook nog eens alle kenmerken van een uitstekende teambuildingssessie krijgt. Niña geeft aan dit proces duidelijk richting en inhoud. Daarnaast is ze ‘prettig benaderbaar’, plezierig in de omgang zonder het doel van de bijeenkomst uit het oog te verliezen. Na de training konden we dossiers insturen en kregen daar snel feedback op. Aanvullende vragen of uitlegverzoeken waren geen enkel probleem.

Wat waren voor jou de grootste inzichten na de training?
Niña gebruikt een door haarzelf ontwikkeld werkboek (zo ongeveer de audit-bijbel) tijdens de training waarin alle informatie is opgenomen die je nodig hebt voor het ‘audit-proof’ invullen van je dossiers (zoals zorgpad, diagnose, ICF). Uiteraard is dit werkboek nu nog steeds een belangrijke hulp en/of naslagdocument. De training is dan ook echt praktisch: je kunt er  direct mee uit de voeten. Dit maakt ook dat het geleerde (training/richtlijn) direct toegepast wordt in het werk.

Zou je de training aan andere logopedisten aanraden?
Jazeker, en daar zijn verschillende argumenten voor. De training is logisch, compleet en pragmatisch van inhoud. Herkenbaar, direct toepasbaar en door Niña overtuigend gebracht. Je merkt dat Niña als voormalig auditor en logopedist, weet waarover ze praat. Ze deelt dan ook vele inzichten met je van beide kanten (logopedist – auditor) van de tafel. Dit alles alles geeft je zoveel extra bagage waardoor je uiteindelijk beter voorbereid met auditoren in gesprek kunt. Heel belangrijk!

Hoe heb je de audit ervaren?
Een audit is uiteindelijk niets meer of minder dan een meet-moment met consequenties…zou je denken. Dat is natuurlijk ook zo omdat de lat waarlangs je wordt opgemeten (richtlijn) bekend is. Maar het doet wel wat met je als je voor het eerst in vele jaren praktijkvoering door derden (auditburo) op kwaliteit gecontroleerd wordt. Ook ik had ineens momenten van twijfel: doe ik dit of dat eigenlijk wel goed, of goed genoeg? Wat volgt is een intensief en energievretend traject van vallen en opstaan, zoeken en vinden. Het eindresultaat hiervan is een geslaagde audit en een -nog- betere praktijk!

Wat heeft de kwaliteitstoets jou opgeleverd?
De kwaliteitstoets gaf me vooral aanleiding verbeteringen door te voeren op het gebied van cliëntendossiers, administratie en organisatie. Daarnaast heeft de audit ervoor gezorgd dat vanaf nu mijn praktijk ‘in permanente staat van audit-voorbereiding’ verkeert.

Vind je dat de kwaliteitstoets voor alle logopedisten (in de eerstelijnszorg) verplicht moet worden?
Jazeker, maar liever op een meer constructieve manier. Controle is goed, maar zoiets omvangrijks als een audit zou met meer begeleiding en hulp (NVLF?) mogen plaatsvinden.

Tips van Els voor collega logopedisten

  1. Volg/boek een goede training, bij voorkeur in-company. Dan heb je ook alle spullen/dossiers direct bij de hand. Bijvoorbeeld de cursus ‘Bedreven Op Weg Naar Auditproof’ van Niña zou ik zeker aanbevelen.
  2. Ga als team dit audit-traject in, het is belangrijk om met je collega’s samen de klus te klaren. Dus samen alle dossiers controleren en corrigeren! Er is simpelweg geen tijd en energie voor individualisten, alleen samen bereik je het doel: audit-proof! Probeer het niet allemaal in je eentje te doen.

 

Wil jij net als Els ook auditproof werken? Bekijk welke training het beste past bij jouw behoefte en neem dan op met ‘Zo gezegd, Zo gedaan’.

De weg naar succes begint met de eerste stap!

Zo gezegd, zo gedaan

 

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin