Home » Blog » Blog » Kwaliteitstoets Logopedie – Interview met Karin Aalbers

Kwaliteitstoets Logopedie – Interview met Karin Aalbers

door | 22 mrt, 2017 | Blog

 

Sinds 2014 kunnen logopedisten worden verplicht (door verzekeraar) of vrijwillig kiezen voor de kwaliteitstoets (audit). Het doel van de kwaliteitstoets is om transparantie te verkrijgen over het logopedisch methodisch handelen en de praktijkuitvoering.

Karin Aalbers, een logopedist uit Zuid-Holland, heeft 1 maart 2017 de vrijwillige kwaliteitstoets behaald. Voorafgaand aan de kwaliteitstoets heeft ze een training bij Niña van Wermeskerken gevolgd van Zo gezegd, zo gedaan (training Op weg naar auditproof, Bedreven en Op orde). In deze blog vertel ik je meer over haar ervaring wat betreft de audit en de training.

Wat was voor jou de reden om voor de kwaliteitstoets te gaan?

De reden dat ik voor de kwaliteitstoets ben gegaan is, omdat je de kwaliteitstoets opgelegd kunt krijgen door de zorgverzekeraar en dan loop je eigenlijk achter de feiten aan. Daarnaast is het ook een stuk kwaliteit wat je wilt laten zien. Ook gaat het, denk ik, in de toekomst steeds meer komen dat zorgverzekeraars meer controle willen en de kwaliteitstoets gaan verplichten, dit wil ik graag voor zijn.

Hoe heb jij je voorbereid op de kwaliteitstoets?  

Ik ben best lang bezig geweest om dossiers op orde te maken. Zo vond ik het lastig om precies te weten wat er wel en niet in moet en hoe het er dan in moet. Ook verschillen de meningen onder de logopedisten, bijv. de logopedisten vanuit mijn kwaliteitskring, nogal en heeft iedereen eigen ideeën over hoe een dossier op te stellen. Daarom heb ik besloten om de training bij Niña te gaan doen. In juni 2016 heb ik de eerste cursusdag bij Niña gedaan, dit om als logopedisten binnen mijn praktijk de neuzen dezelfde kant op te krijgen en meer zekerheid te creëren. In oktober 2016 was de tweede cursusdag. Tijdens de cursus hebben we ons gericht op ‘praktijk’ gerichte aspecten maar ook op ‘dossier’ inhoudelijke aspecten.

Had je het idee dat je extra tijd moest investeren, om te voldoen aan de kwaliteitscriteria van de kwaliteitstoets?

Vreselijk veel tijd, omdat blijkt dat je het toch niet helemaal goed doet. Wij hebben veel met terugwerkende kracht gedaan, ik heb zelf sjablonen gemaakt. Maar vanaf nu zal het wel minder tijd investeren zijn. Ik vind het heel veel werk om de kwaliteitstoets in te gaan, maar dat had ik ook wel verwacht. Nu ik  eenmaal weet wat de richtlijnen precies inhouden heb ik meer structuur in eigen handelen en is het minder werk.

Was de investering te overzien?

Ja, wat is overzien? Ik heb mensen in dienst en ik voel me wel verantwoordelijk. Ik heb hun dossiers ook allemaal gecontroleerd en dat hoeft nu natuurlijk niet meer als we over 2 jaar er weer voor gaan. Maar voor deze audit was het echt gigantisch veel werk.

Hoe heb jij de training ervaren?

De training vond ik fijn, op deze manier kreeg ik duidelijkheid over de structuur. Niña heeft de dossiers gecontroleerd en feedback gegeven, hier heb ik veel aan gehad en op deze manier wisten we of we op de goede weg zaten. Ook heb ik mailcontact met Niña gehad en dit werd elke keer snel beantwoord.
In november 2016 is de richtlijn nog weer veranderd. Dit zorgde wel voor een hoop stress, op dat moment heb ik telefonisch contact gehad met Niña. Die heeft dit op een prettige manier opgepakt en samen hebben we alle veranderingen via de telefoon doorgenomen.

Wat waren voor jou de grootste inzichten na de training?

Dat het kort en krachtig kan. Vooral diagnose en doelen, ik vind dit toch altijd een lastig stukje en het werden vaak hele lange verhalen. Bij Niña heb ik geleerd om de lange verhalen weg te laten en om het kort en bondig te houden, maar wel zodat alle informatie erin staat.

Zou je de training aan andere logopedisten aanraden?

Ja, omdat het je helpt bij wat je wel en niet moet invullen en om te weten hoe je het dossier inzichtelijk kan maken.

Hoe heb je de audit ervaren?

Heel prettig, ik was heel zenuwachtig, maar het waren fijne auditoren. Ze waren heel gelijkwaardig en het voelde meer als, “ik kom een kijkje nemen in jouw wereld”.

Wat heeft de kwaliteitstoets jou opgeleverd?

Om gestructureerd alles te noteren, collega’s kunnen alles nu beter overnemen en er is meer uniformiteit binnen onze praktijk. Vaak heeft iemand toch een andere manier van noteren en door middel van de kwaliteitstoets werken we nu allemaal gestructureerd.

Zou je andere logopedisten aanraden om de kwaliteitstoets te laten afnemen?

Ik zou het wel aanraden, omdat je inzicht krijgt in de dossiers. Ook krijg je uniformiteit in de praktijk en met praktijken onderling, als er bijvoorbeeld een overdracht van een cliënt moet plaatsvinden.
Maar  het is wel een enorme tijdsinvestering. Daarnaast vond ik het ook pittig dat je controle krijgt op iets waar je met hart en ziel voor werkt.

Vind je dat de kwaliteitstoets voor alle logopedisten (in de eerstelijnszorg) verplicht moet worden?

Nee, iedereen moet hier zelf een keuze in kunnen maken. Ik vind niet dat je kwalitatief een betere logopedist bent als je wel de kwaliteitstoets hebt gedaan. Een logopedist die de kwaliteitstoets niet heeft gedaan kan ook een hele goede logopedist zijn.

Tips van Karin voor collega logopedisten

  1. Een cursus volgen over hoe word je auditproof.
  2. Op de NVLF staat een zelfcheck, deze kun je voor jezelf doornemen en een stappenplan maken.
  3. Ga stapsgewijs werken, doorloop je dossiers via een stappenplan.

  • Wil jij net als Karin ook auditproof werken?
  • Bekijk welke training het beste past bij jouw behoefte en neem dan contact op met ‘Zo gezegd, Zo gedaan’.

De weg naar succes begint met de eerste stap!


Zo gezegd, zo gedaan

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin