Home » Blog » Blog » Investeer in jezelf

Investeer in jezelf

door | 21 jun, 2017 | Blog

Hoe lekker is het om af en toe eens je kennis op te frissen via en door middel van de kennis van anderen en helemaal geïnspireerd de volgende dag deze ideeën in de praktijk te brengen. Behalve een fijn dagje uit is een cursus ook zinvol, voor jou, je collega’s en je praktijkhouder.

Cursus administratie

Veel logopedisten gaan echter niet naar cursussen die te maken hebben met administratie, dossiervorming of IT-oplossingen. Enerzijds omdat zij niet gemist kunnen worden door de cliënten, die dan een dag geen logopedie hebben. Anderzijds omdat zij onvoldoende in staat zijn om de praktijkhouder te overtuigen de dag en/of de inschrijfkosten te betalen. Het komt ook voor dat logopedisten denken het al te weten en kunnen en daarom het als onnodig achten.

Stel je eens voor dat je ergens in een bos loopt en iemand ziet die koortsachtig probeert een boom om te zagen. De man is doodop en zegt dat hij al uren bezig is. Jij zegt: “waarom stop je niet even en maak je je zaag weer scherp, dan zal het een stuk sneller gaan”. Waarop de man dan antwoord: “ik heb geen tijd om de zaag scherp te maken, ik heb nog veel te veel te zagen”.

Houd de zaag scherp

Stephen Covey schrijft in zijn boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap en hoe je door deze 7 eigenschappen de kwaliteit van je leven, je werk en je gezinsleven kunt verbeteren.

De zevende eigenschap is: ‘Sharpen the saw’ oftewel ‘houd de zaag scherp’. De zaag ben jij zelf; jij zorgt voor het onderhoud van je lichamelijke, geestelijke, sociaal-emotionele en spirituele vaardigheden. De zaag scherp houden is daarom een belangrijke investering in jezelf. Zorg je goed voor jezelf, dan gaat je leven makkelijker, prettiger en beter.

Deze investering kan je ook professioneel zien. Dit kan je op een aantal manieren doen. Bijvoorbeeld door scholing te volgen. De meeste logopedisten volgen vakinhoudelijke na- en bijscholing voor de punten in het Kwaliteitsregister Paramedici en om zich te specialiseren in een bepaald vakgebied. Tevens blijf je op deze manier beter op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het werkveld.

Ook zou je kunnen kiezen voor scholing op het gebied van administratie, of nog specifieker dossiervorming. Zo gezegd, zo gedaan voorziet in trainingen om de richtlijn dossiervorming auditproof efficiënt, makkelijk en snel toe te passen. Niña is zelf logopedist en heeft gewerkt als auditor voor de Kwaliteitstoets Logopedie voordat zij koos om haar kennis hierover met het werkveld te delen. De trainingsdag bij Zo gezegd, zo gedaan zal voorbij vliegen en vervolgens loop je vol met inzichten en plannen de deur uit. Deze inzichten en tools kun je direct de volgende dag toepassen, waardoor jouw administratiewerk leuker wordt en vlotter gaat. De praktijkhouder zal ook ongetwijfeld de vruchten plukken.

Cursus versus training

Er zijn vele aanbieders en cursussen gericht op de nieuwe richtlijn Dossiervorming of het auditproof worden. Zo gezegd, zo gedaan biedt geen cursus aan, maar een training. Dat klinkt hetzelfde, maar er is een wezenlijk verschil.

Onder een cursus wordt meestal een kortdurende lesperiode verstaan die over het algemeen een (leer)onderwerp behandelt. Een cursus wordt soms met een certificaat afgesloten. Degene die een cursus volgt, wordt een cursist genoemd.

Tijdens een training wordt er geoefend in een bepaalde vaardigheid. Training wordt vaak gebruikt in de sportwereld, maar het kan ook gaan om het verbeteren van een bepaalde vaardigheid. Mensen trainen om progressie te boeken of op een bepaald niveau te komen en blijven.

Bij een cursus krijg je les over een onderwerp en bij een training oefen je een vaardigheid. Zo gezegd, zo gedaan geeft daarom training in het bedreven worden je dossiers in te vullen en bij te houden volgens de nieuwste richtlijn Dossiervorming. Er wordt dus letterlijk geoefend.

Cursus of training kiezen

 • Wat wil ik kunnen en wat wil ik weten aan het eind van de cursus/training?
 • Is deze cursus/training bestemd voor mij als doelgroep?
 • Hoeveel kennis en ervaring heeft de docent over het onderwerp?
 • Kan ik het geleerde makkelijk en snel toepassen in de praktijk?
 • Hoeveel ‘contacturen’ zijn er en op welke dag vindt de cursus plaats?
 • Is er budget voor?
 • Is mijn praktijkhouder akkoord?

Borgen van het geleerde

Om zoveel mogelijk uit de training te halen, is het zaak dat je je er goed op voorbereid. Wat wil je te weten komen? Schrijf je vragen op! Wat puzzelt jou in je eigen dossiervorming? Bij de trainingen van Zo gezegd, zo gedaan is er ruimte voor eigen inbreng en krijg je inzicht op maat door jouw casus te bespreken.

Wil je nog meer uit de dag halen? Plan dan zo snel mogelijk na de training een moment in waar je voor jezelf het een en ander op een rijtje zet:

 • Wat heb ik geleerd?
 • Welke ideeën & inzichten wil en kan ik meteen in onze praktijk toepassen?
 • Wat is daar voor nodig?
 • Wat zie ik mezelf in mijn dossiervorming doen en wil ik dat blijven doen? Zo nee, hoe doorbreek ik dat?

Het beste is om hier een kort verslagje van te schrijven. Dan kun je later nog terugblikken op wat je mee hebt genomen uit deze dag. Bovendien kun je dit ook als basis gebruiken om de praktijkhouder te informeren.

Daarnaast kan je je eigen aantekeningen een keer over schrijven en herlezen. Door het overschrijven de volgende dag, beklijft de informatie beter. Door de eerste 7 dagen je aantekeningen ook nog eens door te lezen, beklijft de informatie het beste.

Lees wat jouw collega’s hebben gezegd over de trainingen!

Heb jij interesse in 1 van de trainingen van Zo gezegd, zo gedaan neem dan contact met ons op.

De weg naar succes begint met de eerste stap!

Zo gezegd, zo gedaan

 

 

 

 

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin