Home » Blog » Blog » Behandelplannen schrijven, is dat nodig?

Behandelplannen schrijven, is dat nodig?

door | 3 mei, 2017 | Blog

Als je begint aan de studie logopedie is er iets wat je direct mee krijgt, behandelplannen schrijven! Binnen de studie wordt er flink gehamerd op het volledig kunnen schrijven van behandelplannen. Na 4 jaar is dit dus iets wat je flink onder de knie hebt en eigenlijk doet op de automatische piloot. Als je stage gaat lopen is dit het juiste moment om te kijken of de aangeleerde manier dan ook echt werkt. Studenten leren in de praktijk echter dat een behandelplan schrijven zo uitgebreid kan als je zelf wilt, en een te uitgebreid behandelplan die wij soms hebben geschreven op school, kost in de praktijk ontzettend veel tijd.

 

Aangezien de richtlijn voorschrijft dat alle stappen van het methodisch logopedisch handelen vastgelegd dienen te worden in een behandelplan, is het “verplicht” om behandelplannen te schrijven. De kunst is dus om een behandelplan te schrijven die zowel past binnen jouw tijdsbestek als compleet is.

 

Eerder is er verteld dat in 2009 de ICF-logopedie is ontwikkeld.  Het ICF gaat uit van het gedachtegoed waarbij bij het stellen van de logopedische diagnose, het opstellen van concrete doelen en het behandelplan uitgegaan wordt van de problemen die de cliënt ervaart in het functioneren, participeren en uitvoeren van activiteiten. Ook wordt er gekeken naar de externe en persoonlijke factoren. Zoals je leest, is dit gedachtegoed ook verwerkt in het opstellen van behandelplannen.

 

Als je een behandelplan opstelt, is ook van belang dat het behandelplan is afgestemd op de richtlijnen van de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst).

De WGBO gaat uit van een gelijkwaardige relatie tussen de patiënt en zorgverlener. Het is belangrijk samen met de cliënt afspraken te maken over informatie, toestemming en inzage van het dossier tijdens de behandeling.

 

Persoonlijk heb ik ervaren dat ik het fijnst vind om een behandelplan op te stellen voor de aankomende 3 maanden. Zo blijft het behandelplan goed overzichtelijk en kan je duidelijk evalueren hoe de behandeling gaat. Zelf vind ik het prettig elke maand stil te staan waar de cliënt zich bevindt in het behandelplan. Als je ziet dat dit anders loopt dan gepland, is het belangrijk om je behandelplan bij te stellen.

Dit kan gemakkelijk en efficient. Wil jij hier meer over leren? Dan is de cursus ‘Op weg naar auditproof’ zeker een aanrader bij Zo gezegd, Zo gedaan. De Kwaliteitstoets Logopedie bestaat uit 3 delen. In de cursus ‘Op weg naar auditproof’ wordt gewerkt aan Deel 1: Methodisch Logopedisch Handelen. Hier komt dus ook het schrijven van behandelplannen in terug. Hoe deze eenvoudig en snel geschreven kunnen worden zonder af te doen aan de inhoud.

 

Nieuwsgierig? Vraag dan meer informatie aan via info@zogezegd-zogedaan.nl

 

Ik heb als bijlage een overzichtje gemaakt die ik als standaard gebruik en hier alle gegevens invul als er een nieuwe cliënt komt, voor mij werkt dit en heb ik altijd een volledig behandelplan die mij niet te veel tijd kost. Wil je deze graag ontvangen? Laat dan een comment achter hier onderin.

Over Niña van Wermeskerken

Met mijn werkervaring opgedaan in de paramedische sector, talloze gevolgde ondernemerstrainingen, gegeven training en coaching, mijn passie voor efficiënt en effectief werken sta ik klaar voor jou!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin