Er gaan al jaren indianenverhalen de ronde dat ‘alles’ online moet. De vraag is, is dat zo? Het antwoord is meerledig. Dat ligt aan een aantal zaken, namelijk: jouw wensen, jouw contracten, jouw audit.
Laten we met het laatste beginnen: jouw audit.
Volgens de auditcriteria is het niet noodzakelijk dat alles online is. Het enige wat noodzakelijk is voor een audit, is dat je alles aantoonbaar kan maken, oftewel positieve bewijslast. Of je alles op papier hebt (denk aan dossiers, vragenlijsten, onderzoeken, verslagen, verwijzingen, noem maar op!), maakt niet uit. Dat is prima, want bij een audit is het logopedische dossier het enige wat beoordeeld wordt. Het gaat er niet om dat alles digitaal/ online is, het gaat er ook niet om of het in het juiste vakje staat. Als het maar ergens staat en kloppend is in het procesmatig en methodisch handelen.
En dan jouw contracten
Er zijn contracten met zorgverzekeraars die eisen dat je alles digitaliseert. Denk aan CZ bijvoorbeeld. Dan is het zaak, als je dat contract hebt afgesloten, dat je je aan hun voorwaarden houdt. Dus dan moet het hele zorgdossier inderdaad online. Denk aan alles in je EPD registreren of toevoegen. (Let wel op dat er ook EPD’s zijn die wel documenten opslaan maar niet kunnen exporteren bij vertrek) Denk aan foto’s en verslagen online opslaan. En denk dat ook goed na waar je deze opslaat. Is dit op een veilige plek?
Wil je meer weten over veilig en AVG opslaan van je documenten? Kijk dan naar het ebook ‘Grip op de automatisering in de zorgpraktijk’. Klik hier om deze te downloaden.
Als laatste kijken we naar jouw wensen
We kijken als laatste naar jouw wensen omdat je de bovenstaande 2 wellicht al hebt gekozen. Als jij kiest voor een audit, dan is de alinea over de audit van toepassing. Wil jij weten of jouw contracten bepaalde eisen aan jou stellen, dan sla je die er op na. Maar deze 2 punten zijn al jouw keuzes oftewel wensen geweest.
Mocht je deze keuzes nog niet hebben gemaakt, dan kan je kijken naar je wensen. Wat zijn die ten opzichte van werken op papier of digitaal? Vind jij het prettig om de anamnese op papier te doen… prima! Vind je het prettig om je sessiejournalen op papier bij te houden… prima! Doe jij wel meer van jouw zorgpad op papier… geen enkel probleem! Maar… ja er is 1 maar. Want ik houd wel van efficiënt werken. Ik adviseer daar wel een keuze in te maken.
Dus of je anamnese/ sessiejournalen/ enzovoorts op papier of digitaal. Want wat we natuurlijk absoluut niet willen, is meer werk op ons hals halen door het eerst op papier te doen en vervolgens over te typen zodat het digitaal is. En ja, ik weet wie je bent als je dit leest 😉
5 Tips om het in 1 keer goed te doen
- 1. Lees de blog van augustus en besluit of je de template logopedische anamnese in je software wilt gaan invoeren om zo de anamnese digitaal af te kunnen nemen
- 2. Volg mijn Training Dossiervorming om zo zeer praktisch aan de slag te gaan met het hele zorgpad efficiënt in te vullen. Mocht je naar Rotterdam komen te ver vinden, kan het ook incompany op locatie of volg de Online Basistraining Dossiervorming
- 3. Wil je juist alles meer in de behandeling doen i.p.v. in je eigen tijd, top plan. Kijk naar de Workshop Effectiever Werken, een individuele coaching hoe dit precies aan te pakken
- 4. Wil je dat je softwareprogramma jouw logopedisch handelen ondersteunt en geen overtollige ballast aan vakjes en ‘zooi’ (pardon my french) zijn van andere disciplines? Vraag bij mij een demo aan bij James-software onder deze blog, ik laat je zien wat voor een zorgpad ik voor jou als logopedist heb gemaakt!
- 5. Houd je dossiers meteen up-to-date! Plan het in, houd het bij, zorg dat het niet gaat stapelen!
En dan nog even dit…
Ik hoor ook van veel logopedisten dat zij graag standaarddoelen willen hebben. Of deze al hebben aangeschaft of hebben overgenomen. Veel doelen die nu in omloop zijn, zijn niet ‘up to par’ zoals ze dat in het Engels zeggen. Ik heb in mei 2019 een nieuw methode ontwikkeld om met meer eenvoud en begrip echte goede hoofddoelen te kunnen opstellen en ben ik begonnen met het ‘bouwen’ van een nieuwe training. In augustus 2019 heb ik logopedist en trainer Janneke de Waal-Bogers gevraagd dit met mij samen te doen.
Vanaf oktober 2019 is deze nieuwe Workshop Het Nieuwe SMART = SCART te volgen, gegeven door ons samen. Waarin we vollebak aan de slag gaan met auditproof hoofddoelen maken én je krijgt dan een set volledig goed gekeurde standaarddoelen mee, om alvast in je EPD te zetten.
Met name op het gebied van de taaldoelen, waar nu veel onrust over is vanwege het pas kunnen herhalen van de Celf na 9 maanden en de Schlichting na 6 maanden waardoor je in de knoop komt met je 6 maanden doel.
Wij leren je de kneepjes van het vak ‘SCART’!
Als laatste…
Niet vergeten even het ebook ‘Grip op de automatisering in de zorgpraktijk’ te downloaden, want daarin krijg je veel waardevolle informatie over werken in de cloud, de kern van informatie beveiliging en AVG. Klik hier om deze te downloaden.
Hi Nina,
Kan ik hier een demo van jouw softwarepakket ‘James’ aanvragen?
H. groet, Dorien
Ja natuurlijk Dorien, wat leuk dat je interesse hebt!
Ik heb het doorgegeven aan Joost van James voor de demo van het algemene stuk. Ik kan je laten zien wat ik heb gemaakt qua zorgdossier na die afspraak.
Groetjes Niña
Beste Nina,
Ik ben een beetje laat met mijn reactie, maar ik heb “augustus” gemist. Eigenlijk vreemd omdat ik juist gevraagd had om het onderwerp betreffende een standaard anamnese en ook gegevens heb aangeleverd.
Het samenvoegen van een standaard anamnese binnen de ICF is ondersteunend aan een goede dossiervorming. Zelf is me dat nog niet echt gelukt. Ik ben daarom benieuwd naar jouw versie.
Met vriendelijke groet,
Mirjam Cuijpers – Sanders
Hoi Mirjam,
Heb je nu wel de blog kunnen lezen van vorige maand? Je kan altijd onder de juiste blog reageren overigens hoor, dat komt aan mijn kant allemaal goed aan.
Ik ga je de template logopedische diagnose toesturen. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Is mijn aankondiging van vorige maand misschien in de spam terecht gekomen? Ik zal daar even naar informeren hoe we dat kunnen tegengaan.
Succes ermee! Niña